Optimizacija neobstoječih spletnih strani – norost?

Kaj bi rekli, če bi vam povedal, da tudi neobstoječe strani znotraj vaše spletne strani potrebujejo optimizacijo? Vrjetno bi si mislili, da je to norost in popolen nesmisel, vendar lahko z optimizacijo neobstoječih strani močno povečamo povečamo uporabnost strani in izboljšamo prodajo.

Na neobstoječe strani naletimo, kadar se spletna stran spreminja in se vsebine iz ene podstrani prenesjo na drugo ali pa se podstran ukine, ker njena vsebina ni več aktualna. Brskalniki pa imajo izbrisano ali prenešeno spletno stran še vedno shranjeno in jo servirajo med rezultate iskanja, vendar ko uporabnik klinke na povezavo naleti na sporočilo, da določena stran ne obstaja več.

Prav tako lahko uporabniki naletijo na neobstoječe spletne strani v kolikor se zatipkajo pri vpisu naslova strani ali pa imajo že dalj časa shranjen zaznamek strani, ki ni več aktualna ali pa je bila prenesena. V takem primeru bodo tudi soočeni z obvestilom, da željene spletne strani ni mogoče najti.

V takem primeru se večinoma zgodba zaključi, iskana stran ne obstaja in uporabnik odide drugam. Temu se lahko v veliki meri izgonemo in uporabnika zadržimo in/ali preusmerimo na druge dele naše spletne strani, kjer bo vrjetno našel željene vsebine.

Temu pravimo optimizacija neobstoječih spletnih strani. Cilj je zadržati vsakega uporabnika in ga na enostaven način pripeljati do vsebine, ki jo je iskal. V ta namen je potrebno na neobstoječe strani vključiti čim več povezav na druge dele vaše spletne strani, ki jih bo tako uporabnik videl.

V bolj naprednih primerih in na obsežnejših spletnih straneh, kjer je tudi veliko več neobstoječih strani se to izvaja dinamično. Vsaka neobstoječa spletna stran bo prikazovala različne povezave na različne dele vaše spletne strani, odvisno od ključnih besed v naslovu iskane strani oz. ključne besede, ki jih je uporabnik vpisal v iskalnik, da je prišel na vašo spletno stran.

Optimizacija neobstoječih spletnih strani je definitivno en največkrat spregledanih faktorjev, ki pa lahko pri večjih spletnih straneh z veliko vsebinami pripelje do občutne izgube obiskovalcev. Vsak obiskovalec, ki ga ne izgubite je obiskovalec, ki lahko postane vaša stranka. Z optimizacijo neobstoječih spletnih strani definitivno lahko povečate obisk spletne strani in v kombinaciji z drugimi dejavniki ločite vašo spletno stran od povprečja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *