Kaj so pristajalne strani in zakaj jih potrebujemo?

Pridobiti veliko število obiskovalcev  je samo prvi korak oz. uvod v uspešno marketinško kampanijo. Pridobljene obiskovalce je potrebno primerno nagovoriti, prepričati in spremeniti v (stalne) stranke. Prav temu so namenjene pristajalne strani. Pristajalne strani so tako središče vašega spletnega marketinga. Njihova ključna naloga je sprejem ciljne skupine obiskovalcev in jih prepričati, da postanejo t.i. sled (lead) ali se odločijo za nakup.

Pristajalne strani so tesno povezane s strategijami spletnega oglaševanja, marketinško strategijo na socialnih omrežjih, email marketingom in telefonskim marketingom.

Kaj vse za vas naredijo pristajalne strani:

 • obiskovalce prepričajo, da vam zaupajo svoje email naslove
 • za vaše tržnike zajamejo druge ključne podatke potencialnih kupcev – ime, priimek, podjetje, telefonske št., ipd.
 • obiskovalce prepričajo, da oddajo povpraševanje
 • obiskovalce pripričajo, da se odločijo za nakup
 • spodbujajo viralnost – obiskovalce navdušijo in spodbujajo k delitvi vaše strani na socialnih omrežjih

Do pristajalnih strani uporabniki večinoma dostopajo direktno, preko spletnih oglasov, povezav v marketinški e-pošti, ipd, prav tako pa so zelo ozko specializirane in ponavadi opravljajo zgolj eno funkcijo, pri kateri pa so zelo učinkovite.

Od klasične spletne strani se razlikujejo ravno po svoji ozki usmerjenosti in cilju. Njihov cilj torej ni splošno informiranje obiskovalcev, saj nanje načeloma dostopajo zgolj izbrane ciljne skupine, npr: naročniki na vaše e-novice. Taki obiskovalci so že informirani in seznanjeni s storitvami ali izdelki vašega podjetja, zato je zanje potreben poseben pristop. Pred odločitvijo za nakup potrebujejo samo še malenkost, ponavadi pa jih lahko hitro prepričas posebno ponudbo ali dodatnimi ugodnostmi.

Zakaj pristajalne strani?

Morda se sprašujete zakaj zato potrebujete posebne strani,  zakaj ni možno tega storiti preko osnovne spletne strani. Razlogi zato so številni, glavni izmed njih pa so:

 • klasična spletna stran ni dovolj specializirana
 • posebne ponudbe za vaše naročnike/potencialne/obstoječe stranke ne želite deliti z vsemi obiskovalci
 • pristajalne strani vam omogočajo enostavno ponovno trženje oz. retargeting
 • omogočajo vam napredno statistiko
 • omogočajo vam A/B testiranje
 • enostavnost prodajne optimizacije

Pristajalne strani so tako nepogrešljiv del vsake resne marketinške kampanje. Vašim tržnikom so nepogrešljiv vir novih sledi, ki jih je potrebno kontaktirati direktno, prek telefona, vaše oglaševalske napore spremenijo v merljive rezultate, iz socialnih omrežij izluščijo potencialne stranke in naročnike na vaše e-novice prepričajo v nakup.

Ironično so pristajalne strani ena izmed najbolj pogosto spregledanih in neizkoriščenih spletnih marketinških orodij. Statistika kaže, da skoraj polovica podjetij, ki se oglašujejo prek spleta ne uporablja pristajalnih strani, izmed tistih, ki pa se jih že poslužujejo ima 65% podjetij zgolj 6 ali manj pristajalnih strani. Prav tako pa statistike kažejo, da imajo podjetja z dobrimi pristajalnimi stranmi tudi 10 – 15% konverzij – to je število ljudi, ki so kupili izdelek, oddali povpraševanje, se prijavili na e-novice, si prensli vaš katalog oz. izpolnili cilj, ki ste ga zastavili s posamično spletno stranjo.

Ključni dejavniki uspešnih pristajalnih strani

 1. Izstopajoča ponudba – če vaša pristajalna stran predstavlja enako ponudbo kot jo imajo vaši konkurenti potem ni realistično pričakovati nadpovprečne rezultate. Ponudba na vaši pristajalni strani mora izstopati in se razlikovati od konkurence. Biti mora kreativna in potencialnim strankam ponuditi neko uporabno vrednost.
 2. Odstranite ovire – včasih nevede postavite ovire, ki potencialne stranke ovirajo in odvrnejo od tega, da bi konvertirali. Klasičen primer so predolgi obrazci ali preveč gumbov. Statistično vsako polje v formularju zmanjša število izpolnjenih obrazcev za 1%.
 3. Uporaba ponovnega trženja – načeloma bo 96% obiskovalcev zapustilo spletno stran, ne da bi se odločili za nakup ali konvertiralo. Tukaj pride do izraza močna retargeting kampanja, ki bo tem obiskovalcem nato prikazovala vaše oglase. S ponovnim trženjem lahko občutno izboljšate rezultate svoje marketinške kampanje, saj potencialne stranke ponovno spomnite nase in ker vas že poznajo se bodo z večjo vrjetnostjo odločili za nakup.
 4. Preizkusite vsaj 10 pristajalnih strani – nespametno je pričakovati, da bo že prva pristajalna stran popolna. Ponavadi je potrebno kar nekaj različnih verzij, preden se odkrije tista prava, ki se res dobro odreže. Pogosta napaka je, da veliko podjetij uporablja zgolj eno ali morda dve verziji  pristajalne strani, zaradi česar so rezultati celotne marketinške kampanje manj kot bleščeči. Ernest Hemingway je dejal “First draft of anything is always s***.” Podobno je tudi pri pristajalnih straneh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *